Zorg en begeleiding

Sommige leerlingen hebben behoefte aan extra ondersteuning op school of thuis. De mentor meldt hen dan aan bij het zorgteam. In overleg met ouders wordt er gekeken hoe de leerling het beste geholpen kan worden. Denk hierbij aan problemen bij het leren (concentratie, faalangst, ADHD, ADD), gedrag (sociaal-emotioneel) of de thuissituatie. Samenwerking tussen mentor, zorgteam en ouders, alsmede de uitvoering van het ontwikkelingsperspectiefplan (OPP) is in de meeste gevallen voldoende om de onderwijs/ondersteuningsbehoefte van een leerling op te lossen. Het Samenwerkingsverband Amsterdam (SWV-adam) hanteert een formulier waarop scholen hun ondersteuningsaanbod samenvatten:

 

Schoolondersteuningsplan

 

Wij hebben deze verder uitgewerkt naar een versie voor onze school:

 

Kiem Montessori – verkort schoolondersteuningsplan

 

Claroread op de laptop

 

Alle leerlingen van KIEM kunnen toegang krijgen tot het programma Claroread. Claroread is een softwareprogramma dat de leesvaardigheid van leerlingen ondersteunt, middels een voorleesfunctie en andere functies.
 1. Ga naar www.woordhelder.nl/school
 2. Kies uw school: Metis Montessori Lyceum
 3. Voer de Naam van de leerling in
 4. Voer het leerlingnummer in
 5. Voer het (school)e-mailadres van de leerling in: …@edu.msa.nl
 6. Klik op Inloggen.
 7. Nu komt u in de download-omgeving
 8. Kies welk besturingssysteem u gebruikt. U kunt kiezen voor WindowsMac of Chromebook. Klik de versie aan waarop ClaroRead moet worden geïnstalleerd.
 9. Ga akkoord met de algemene voorwaarden onderin het scherm. Daarna kunt u kiezen voor Verder
 10. U komt nu in het downloadscherm. Start het downloaden van ClaroRead door op de gele knop downloaden te klikken.
 11. Sla de bestanden op de computer op (Kies hier dus niet voor uitvoeren, maar voor opslaan als… En let op waar de bestanden opgeslagen worden)
 12. Installeer daarna de software.
 13. De leerling/student die gedownload heeft krijgt op zijn/haar e-mailadres een activatiecode, gebruik deze om het programma ClaroRead te activeren.

 

De software werkt tot het einde van het schooljaar. Daarna dient de leerling opnieuw in te loggen en kan er een nieuwe code worden aangevraagd voor activatie van het nieuwe schooljaar.