FAQ

Veel gestelde vragen:

Aanmelden

Hoe meld ik me aan voor Kiemm?

De aanmeldingsprocedure is in Amsterdam centraal geregeld. Je basisschool weet hier alles over.

 

Welk advies moet je hebben?

Je kan je bij ons aanmelden als je een vmbo-tl, vmbo-tl/havo of een havo advies hebt gekregen.

 

Is het noodzakelijk dat je van een montessoribasisschool komt?

Nee hoor, dat hoeft helemaal niet. We hebben zelfs meer leerlingen die niet van een montessoribasisschool afkomen. We werken met studiewijzers en elke dag maak je je werk af op school.

 

Krijgen kinderen voorrang die zelf van een montessoribasisschool komen?

Ja, maar de voorrang van montessoribasisschoolleerlingen op een montessorischool geldt alleen voor de school die je opgeeft als eerste keuze. Dit geldt echter tot 2024, dan vervallen de voorrangsregelingen in Amsterdam.

 

Hoe groot is de kans dat ik word geplaatst als ik van een niet-montessorischool kom?

Je geluk zit hem helemaal in je lotnummer. Er is een voorrangsregeling voor kinderen van montessoribasisscholen. Je maakt je lijst helemaal naar jouw wens en de loting bepaalt straks welke school het wordt.

 

Vakken

Welke vakken heb je allemaal in het eerste leerjaar?

Iedere school heeft een Schoolgids waarin je een lessentabel kunt vinden. In onze schoolgids vind je de lessentabel op blz. 23

 

Wat is wereldburgerschap?

Bij dat vak kijken we hoe de wereld om ons heen is en wie het daarbij voor het zeggen heeft en wat jij als wereldburger daarvan vindt. We vinden het belangrijk dat we naar elkaar en naar de wereld omkijken.

 

Wat doe je allemaal met Kiemm-uur ?

Het Kiemm-uur is keuzewerktijd. De leerlingen mogen zelf kiezen waar zij zich in willen verdiepen. Elke periode staan er verschillende onderdelen op het programma.

 

Is vier keer in de week sporten niet een beetje veel?

Nee hoor, we verwachten geen topsporters. Sport en bewegen is misschien wel het leukste vak op school! Tijdens Lichamelijke Opvoeding (LO) leer je bewegen in elk domein, namelijk: spel, turnen, zelfverdediging, atletiek en dans. Je wordt niet alleen een betere beweger en leert allerlei sporten kennen maar je leert ook hulpverlenen, scheidsrechter te zijn of om een spel te leiden.

 

Lessen

Is montessorionderwijs voor iedereen geschikt?

In principe wel, maar het is wel handig dat je een beetje zelfstandig te werk kunt gaan. We zijn huiswerkvrij, maar dat betekent ook dat je elke dag op school je werk af moet krijgen. We nemen je mee in het proces van werken met studiewijzers en plannen.

 

Hoe lang duurt een les?

Elke les duurt 50 of 60 minuten. De eerste twee uren in het rooster zijn 60 minuten, om te kunnen sporten. Daarna zijn de lessen 50 minuten.

 

Hoe ziet een normale schooldag eruit?

We starten om 8.30 uur met een uur sport. Dat heb je namelijk vier keer in de week. Daarna heb je 4 lesuren theorie. Heb je je werk allemaal af, dan ben je om 14.40 uur klaar met school. Moet je nog werk afmaken of inhalen, dan werk je door tot 16 uur.

 

Jullie school is huiswerkvrij. Hoe doen jullie dat?

Elke dag hebben wij na de reguliere lessen een uur inhaalwerk gepland. Daarin kan je werk afmaken, herkansen of inhalen onder begeleiding van de vakdocenten. Als je om 16 uur klaar bent met werken, dan loop je huiswerkvrij en klaar voor school de deur uit.

 

Organisatie

Hoe veel leerlingen heeft Kiemm?

Kiemm heeft ongeveer 230 leerlingen.

 

Hoe ziet mijn klas eruit?

Gemiddeld zitten er in een klas 26 leerlingen. We hebben drie brugklassen, twee voor vmbo-tl/havo en een havo klas.

 

Hoe lang duurt de brugklas?

We hebben een tweejarige brugklas.

 

Is Kiemm veilig en is er een goede sfeer?

Absoluut! In harde cijfers is dat terug te zien op de landelijke vergelijkingswebsite Scholen op de Kaart. Kiemm scoort goed op sfeer en veiligheid.

 

Welke profielen bieden jullie aan in de bovenbouw?

We hebben nu alleen nog een bovenbouw voor vmbo-tl. We bieden daar de volgende profielen aan: Zorg & welzijn, economie, landbouw en techniek.

We hebben geen havo bovenbouw, vanaf 4 havo worden de lessen op het Metis gegeven.

 

Wat is een mentor?

Iedere klas heeft een of twee mentoren. Ze maken je de eerste tijd wegwijs op school en als er iets is kun je bij hen terecht. Zij helpen de klas bij het plannen van het werk en van de toetsen. Ze zullen af en toe een praatje met je maken om te kijken hoe het met je gaat, en dan niet alleen of het schoolwerk goed gaat. We willen ook graag dat je goed in je vel zit, vrienden maakt en graag naar school komt. Ook zijn zij er voor de leuke dingen: klassenuitje, sinterklaasviering of een andere gezellige bijeenkomst.

 

Zorg

Is er aandacht voor dyslexie?

Voor leerlingen met dyslexie bieden we de basiszorg. We bieden geen bijzondere ondersteuning. Wel mogen de leerlingen gebruik maken van een softwareprogramma voor het (voor)lezen en verwerken van teksten.

 

Hebben jullie een anti-pestbeleid?

Wereldburgerschap gaat over respectvol met elkaar omgaan, dus hier is volop aandacht voor. Wordt er toch gepest? We gaan altijd meteen met elkaar in gesprek. We hebben meerdere anti-pestcoördinatoren (zoals dat nu eenmaal heet) die getraind zijn in de methode No-Blame.  Ook bieden we in het eerste leerjaar Rots en Water lessen om de weerbaarheid van de leerlingen te vergroten.

 

Hebben jullie extra begeleiding als school niet goed lukt?

Als het niet meteen wil lukken zal je mentor eerst met je in gesprek gaan om te kijken waarom het niet zo lekker gaat. Soms is een gesprekje al genoeg. Ook kan je mentor met je afspreken een paar keer vaker met je af te spreken of je te helpen met je planning en studiewijzer. Als het echt niet lukt, gaan we met de collega’s van het zorgteam kijken wat jij nodig hebt en hoe we dat kunnen aanpakken. Zo proberen we leerlingen die wat extra hulp nodig hebben, of juist wat extra uitdaging, te helpen. Zorg op het Kiemm is er wel altijd op gericht dat je na enige tijd zelf weer verder kunt.

 

Staat je zorgvraag er niet tussen? Of heb je meer vragen over de zorg?

Stuur dan een mailtje naar onze zorgcoördinator w.krol@msa.nl.

 

En verder …

Hoe is de verdeling jongens/meisjes?

In elke klas zitten jongens en meisjes. Als we kijken naar de verhoudingen zal het 60% jongens zijn om 40 % meisjes.

 

Wat is er te doen tijdens de pauze?

Er is een voetbal- en tafeltennistafel. We hebben binnen fietsen, verschillend fitness materiaal en je kan spelletjes spelen zoals Jenga. Buiten is er een groot speelveld waar je kan voetballen, basketballen en/of volleybal kan spelen.

 

Zijn er toetsweken?

Ja maar pas vanaf leerjaar 3.

 

Noemen de leraren de leerlingen bij hun voor- of achternaam?

Bij de voornaam!  Andersom ook trouwens: de meeste docenten spreken we aan met de voornaam, maar meneer, mevrouw, juf of meester zeggen is ook goed.

 

Hebben jullie een gezonde schoolkantine?

Ja we bieden alleen gezonde en verantwoorde snacks en maaltijden aan in de kantine. Van de ouderbijdrage krijgen de leerlingen vers fruit aangeboden.

 

Mag er gerookt worden op het schoolplein?

Kiemm is een rookvrije school en heeft een rookvrij schoolterrein.

 

Is er kamp en ga je ook naar het buitenland met school?

In leerjaar 1 hebben we een introductieweek. Vanaf leerjaar 2 ga je op surfkamp. In leerjaar 3 ga je een buitenlandse reis maken en in je examenjaar op survivalkamp in de Ardennen.

 

Doen jullie aan vieringen?

Kiemm is een ‘algemeen bijzondere school’ en er zijn dus geen religieuze vieringen. De feestdagen hebben een speels karakter. Sinterklaas; Kerst; Ramadan; we maken er met zijn alle iets gezelligs van.